Efterrätt

Måndagar är aldrig roliga, helgen går så himla fort.
Därför tycker jag att efterrätt är godast på måndagar, en välförtjänt godsak.


Allra första surdegslimpan

Bildregn från mitt surdegsbakande.


Jag började att mäta upp allt jag skulle ha i degen.
Mice an place med andra ord.



En bubblande fin surdeg redo att användas i degen efter att ha gottat till sig över natten.



Alla ingredienser blandas först innan valnötterna åker i.



När väl valnötterna är i degen så kör bara några varv i maskinen så att inte valnötterna går sönder.



Degen har nu vilat och vikts under en längre tid och har formats till en limpa och får ligga på en mjölad bakduk i ca. 1 timme och jäsas.



Den färdiga limpan, en hård skorpa och en vacker färg, den ska nu ligga på galler och svalna innan jag får äran att skära i den och smaka på mitt allra första surdegsbröd.


Ett stort tack till http://paindemartin.blogspot.com som ger så mycket inspiration.
Detta recept har jag följt idag:
http://paindemartin.blogspot.com/2010/11/godaste-valnotsbrodet-och-lite.html

Testa ni också :)



Surdeg

Mitt allra första surdegsbröd håller på att skapas.
Jag har blivit förvarnad av en bagare på Passion för Mat mässan att det är väldigt lätt att misslyckas med sitt surdegsbröd i början, jag ska inte ge upp utan försöka igen.
Jag ska ge det ett försök idag... Spännande som bara den.
Det blir ett Valnötsbröd på rågsurdeg.
Vårat "Äcklo" som vi kallar vår surdeg har vi använt i detta brödet, upp till bevis!


Småkakor

Godmorgon!
Idag är det lördag och jag ska strax iväg till jobbet.
Kommer nog bli en hel del idag med tanke på att det är löning + ett lockande annonsbland, nåja, tiden kommer gå fort då :)

Jag har bakat kan jag lova, jag har bakat småkakor.
Mina favoritkakor, Drömmar, Jordnötskakor och Kolasnittar.
Dessa förvaras nu i respektive plåtlåda och tas fram igen om en vecka då ett litet kalas råder.

Vilken småkaka är din favorit?












Ha en bra lördag!
Kram


Nyhet från Fazer



Behöver jag säga mer?


Passion för mat

Idag begav jag mig till Eriksbergshallen för att besöka Passion för mat mässan som pågår hela helgen.
Jag kom dit en halvtimme efter att dom öppnat dörrarna och fick stå i kö ca. 10 min innan jag fick komma in, medan jag stod i kön så kom det fram en kvinna som bjöd på kött, hur gott som helst, kött från argentina.
Väl inne i lokalen fanns det otroligt många montrar med massor av olika råvaror.
Mest var det nog av ost och olivolja, men det fanns också mycket kött, korv, honung, bröd, kaffe, vin, öl, fisk, choklad, thé osv osv :)
Längst in i lokalen stod Leif Mannerström och lagade någon god mat, det var jättemycket folk så jag orkade inte knö mig in i gruppen av människor.
Några kap gjordes iallafall och mycket provsmak blev det också.
Jag är mycket nöjd med mitt besök där och kommer absolut åka dit nästa år igen.


Här är mina fynd på mässan.


Honung i smak av Fläder & Champagne samt Punschhonung.


Öländska bönchips gjorda på bruna bönor, inga tillsatser och så rackarns goda.


En jäkligt suddig Leif Mannerström &co'


iPhone tårta

Min underbara sambo fyller 27 år idag och det firades med tårta på hans jobb.

Han är minsann en riktig iPhone nörd och vad passar bättre än en tårta i det temat.

Också fick mitt favoritspel pryda iPhonen, Angry birds.

David var så jäkla duktig och hjälpte mig med hela tårtan och det var riktigt kul att sitta här hemma på kvällen och fixa med tårtan tillsammans.



Fyllning: Daimfluff och banan.
Täckt i marsipan och dekorationer i sockerpasta.


Grattis!

Fullt ös här hemma!

Jag ska iväg och jobba men ikväll kommer en bild på min nya tårta.

Och så har jag bakat en hel del annat också, men mer om det ikväll.

Ta hand om er.

Kram


och David, min älskade sambo och fästman, Grattis på födelsedagen ;)


I mina öron ;)

... Jag älskar mina nya örhängen...


Muffins

Idag har jag varit kreaktiv ska ni veta.
Det kanske var den nya kaffesorten som gjorde mig så pigg? ;)

Jag har iallafall förberett inför torsdag, min sambo fyller år och ska bjuda sina arbetskamrater på en smaskig tårta.
Två rulltårtbottnar är gjorda, dock tror jag bara den ena kommer användas till denna, men jag har en till i reserv.
Sen så har jag gjort en massa kladdkaksmuffins som ska in i frysen inför kalaset.
Kladdkaksmuffins gjorde jag om lite genom att lägga i en klick jordnötssmör i mitten, det kan nog bli riktigt gott.
Som vanligt när jag bakar kladdkaksmuffins så använder jag mig av Leilas recept i hennes underbara bok "a piece of cake".

Receptet längre ner.







Till dessa muffinsarna använde jag mig av dessa snygga lila formarna jag fick från Siluett



Leilas kladdkaksmuffins

2 st ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl 
1 dl kakao av god kavlitet
1 tsk bakpulver 
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Vispgrädde och färska bär till garnering

1 sats blir 16 stycken muffins.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

7. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.

8. Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.


Eller så gör ni som jag, lägger en klick jordnötssmör i formarna innan ni sätter in dom i ugnen.


Nya bönor

Godmorgon i stugorna, eller godmiddag blir det nu kanske.

En sån här solig och härlig söndag så tar jag mig en extra stor latte i min underbara espressomaskin.
Jag köpte nya kaffebönor igår och ser fram emot att testa denna, jag bad dom i butiken att tipsa mig om en bra sort som INTE är kahls kaffe, jag har så dålig erfarenhet av deras helabönor, fy farao, det har smakat råttgift när jag har smakat det.
Kanske en tillfällighet, jag vet inte, men jag tar inga chanser.
Nu har jag Bergstrands bönor i mina ägor, hoppas hoppas dom är goda.
Så.. Skål! Och ha en riktigt härligt solig söndag mina kära vänner.

Kram


Vi är med...

Nu efter sisådär hundra år så har vi testat oss på det dära med att göra surdeg, kors i taket ;)
David har fått äran att ha det som sitt "projekt", så ska jag se till att baka nåt gott bröd av det sen också.
Vi har nu döpt den och lagt den i en burk, haha.
Vår surdeg heter Äcklo.
Så välkommen till familjen, Äcklo.. Vi är alltså med surdeg, jippie.
Spännande värre, på tisdag är nästa steg i detta projektet.
.. Fortsättning följer då ;)


Vinterpicknick

Idag har jag och min sambo haft en så mysig lördag.
Vi tog bilen iväg till Amundön och packade ner picknick.
Vi satte oss där det var vindstilla och bara satt och njöt av solen och lugnet.
Underbara lördag!






I suck

Jag är antagligen den enda i hela världen som misslyckats med att baka whoopie pie.
Där sjunk självförtroendet till botten i min lilla bakvärld.

Jag försökte mig på de populära whoopie pies som jag läst om i nästan varenda bakblogg, de ska ju vara sååå enkla och man kan inte misslyckas med dom, dom kallas för "Svenssons macarones" eftersom dom är så enkla.
Kanske för enkla för mig? jag lyckades ju med mina macarones vid första försöket och dom ska ju vara apsvåra?
Nåja, mina whoopies blev platta, mjuka och sega... de är ju inte så dom ska bli!

Nån som e erfaren av whoopie pies som kan hjälpa mig vad jag gjorde för fel?
Jag använde mig av detta receptet:
http://sockerrus.wordpress.com/2011/02/10/recept-whoopie-pies-grundrecept-olika-smaksattningar/

Mandel-whoopie pies gjorde jag.


Jag spritade ut dom små sakerna och plattade till dom lite för att få bort den dära lilla toffsen som man brukar få när man spritsar, den var så hård den här smeten.


Såg ganska fina ut när jag tog ut dom, men sen sjunk dom ihop och blev jättesega, testade ha i nästa plåt lite längre i ugnen men fick då en jätteful brun färg vid kanterna.
... hjääälp mig!


Adjö.


Sleepy

Jag är otroligt trött idag.
Borde baka tårtbottnar, whoopies & muffins för att fylla frysen inför 5 mars då det är stort kalas för mig och min sambo då vi fyller år.
Men det får jag göra en annan dag, imorgon innan jobbet kanske det blir nåt bakande.

Jag önskar er en underbar torsdag.
Kram


Vår "lilla" Kisse Nemo ligger o gosar sig i soffan


Ännu mer nyheter!

När vi ändå snackar nyheter så har Malaco kommit ut med tre nya påsar.

Jag har tittat lite närmare och delar med mig min åsikt av dessa.


Påse nr.1: Candy.
Inte min favorit, vad säger ni om: Chokladdoppade gelégodisar? Chokladdoppade lakritsbitar?
-Nej tack!




Påse nr.2: Crunchy
Min favorit!

Den innehåller blandannat chokladdoppade nötter(m&m), Kinapuffar och liknande Malteser.


Påse nr.3: Favourite
Absolut värd att testa på
.
Det är lite "kinapuffar" och gott&blandat godisar.


Dessa påsarna fick vi som smakprover på jobbet igår.
Idag när jag öppnade brevlådan så låg det ett paket till mig från Malaco där jag fick två av dessa påsarna hemskickade, Tusen Tack!

Så..  nu har ni lite kött på benen, ut och testa med er ;)

Kexchoklad Blåbär

Idag på jobbet fick vi in dessa i sortimentet.
Dom är faktiskt godare nu när jag testat dom en gång till.
Första gången var dom ok, men nu... yummi!

Har ni testat Kexchoklad Blåbär och vad tyckte ni isåfall?


Nyheter i mitt smyckesskrin

Här har vi skönheterna jag köpte i London.
Jag kunde inte låta bli.
Ni skulle sett mig idag på jobbet...
Ett par cupcakes i öronen och min fina rosa jobbtröja, så otroligt tjejigt att det nästan såg löjligt ut, haha.
Men det bjuder jag på, jag är inte så himla tjejig av mig i vanliga fall, äger nog bara 1 rosa plagg, resten e svart svart svart...

Nåja, hur som helst, dessa örhängerna kommer jag nog slita på en hel del, because I love them.

Vad tycks? :)




Cupcakeöron

Dessa söta små cupcakeörhängen köpte jag i London.
Dessa och flera andra små godsaker i örhängeform.



Mer om dessa en annan dag...

Idag väntar en lång dag på jobbet så mer än så här hinner jag inte.

Ta hand om er.
Kram E


Honey Im home

Jag är hemma igen från en helt fantastisk resa.
Det var en välbehövd resa med många skratt, långa promenader och galet mycket shopping.
Mitt favoritställe var som vanligt Primark, love it!
Besökte även en tårtbutik och fyndade massa fina utstickare och pastafärger osv.
Jag återkommer med lite bilder och mer info, nu måste jag packa upp alla saker jag handlat.

Sen ska jag svara era frågor och fina kommentarer när jag kommer tillbaka.

Kram!


Bild från Google

London!




Goodbye!
Nu drar vi till London och kommer inte hem förän på söndag.
Kram


Hembakat ÄR godast

Idag vaknade jag med en hemsk migrän, fruktansvärt var det, det var bara att ta migränmedicin och sedan gå och lägga sig igen och hoppas på det bästa.

På eftermiddagen kände jag mig helt okej igen och när jag fick syn på torrjästen som låg på bänken i köket så började det klia i fingrarna på mig.

Eftersom jag bara bakat med torrjäst en gång innan så vart jag lite halv nervös, för att jag skulle känna mig trygg i mitt torrjäst-bakande så gick jag in på Vanillaskykitchen och letade fram detta goda recept.
Allt som finns på Vanillaskykitchen blir alltid lyckat så jag visste att detta skulle bli bra.



Solrosbröd

Till ca 2 bröd behöver du:

1 paket torrjäst
10-11 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 msk honung
5 dl varmt vatten (ca 40 grader)
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
1 uppvispat ägg
solrosfrön till garnering

Gör såhär:
Blanda de två mjölsorterna (spara lite till utbakning), torrjäst, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke.
Ringla honungen över de torra ingredienserna. Blanda ner mjölken i det varma vattnet.
Häll mjölkblandningen och rapsoljan över de torra ingredienserna och arbeta degen ca 5 min, gärna med elvispens degkrokar.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i två ämnen och forma till limpor.
Sätt ugnen på 260 grader. Låt bröden jäsa ca 20 min, medans ugnen blir varm.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solrosfrön.
Grädda i mitten av ugnen, 10 min i 260 grader.
Sänk därefter värmen till 180 grader och grädda ytterligare 30 min.
Låt bröden svalna på galler.



Minimuffins

Idag har jag varit hos min underbara vän Therese och hennes son Leon som är 1,5 år gammal.

I julas fick Leon ett bak-kit utav oss så han kan assistera mig i min tårtverkstad när han blir stor ;)
Idag övade vi för första gången, gud så mysigt alltså.

Vi bakade morotsmuffins i miniatyr formar, även i stora formar och sedan bakade vi även i en mini sockerkakaform.

Jag vill inte lägga ut bilder på Leon här i bloggen men jag bjuder på bilder av vårt bakverk.







Bilderna är tagna av Therese Liljebjörn


Muffinsrecept

Hallonmuffins med mandelmassa

ca. 12 st normalstora muffins

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Valfri mängd hallon 
En tunn skiva mandelmassa per muffins

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut smöret och låt det stå i rumstemperatur i ca, 10 minuter ( eller kör smöret i några sek i micron på full effekt).
Lägg i smöret och sockret i en skål och vispa med elvisp tills smöret blivit vitt och tills den blivit "fluffig".
Rör ner ett ägg åt gången, vispa medan du gör detta.
Tillsätt sedan vaniljsockret och mjölken.
Blanda vetemjölet och bakpulvret i en skål, blanda ordentligt.
Häll smeten i muffinsformar och fyll dom till hälften men absolut inte mer än så för då pyser dom över och det blir bränt och fult av mandelmassan.
Fördela hallonen jämnt i muffinsformarna, och tryck ev. ner dem lite försiktigt.
Skiva mandelmassan tunt och lägg ner skivorna lätt över hallonen .
Grädda sedan muffinsen i mitten utav ugnen i cirka 15 minuter.
Voilá!




Hallon&mandelmassa muffins

Idag när jag fick mina muffinsformar så kliade det såklart i fingrarna på mig,
jag var bara tvungen att baka!
Jag hittade ett recept på Hallonmuffins med mandelmassa.
Det var ett otroligt lyckat recept, jag skulle nog vilja påstå att dom var en av de godaste muffinsar jag ätit, efter kladdkakamuffins då ;)
Receptet var enkelt också.






Vill ni ha receptet möjligtvis?


Ett skepp kommer lastat!

Här har ni innehållet i mitt paket!
Jag var helt lyrisk när jag packade upp form efter form.
Lycka!!



Tusen Tack Siluett!


Julklapp i februari

Godmorgon alla!

Jag ska bege mig till posten för att hämta ut ett stoooort paket från Siluett, det väger över 6 kg.
SPÄNNANDE!

Hör av mig sedan, så får ni se vad som fanns i paketet.


Recept och inspiration

Förra helgen hade vi gäster här, närmare bestämt min bästa vän & hennes sambo.
Vi bestämde oss för att ha lite "Halv Åtta hos mig" känsla på det hela så vi bjöd på trerätter.

Förrätt:
Hemmagjord skagenröra med laxrosett i mini pajformar
Varmrätt:
Kyckling alá Emelie med marinerad klyftpotatis(recept nedan)
Efterrätt:
Mini Äpplepaj med vaniljglass.

Succé!
Maten blev supergod och det bästa var att allt gick så smidigt.
Kycklingen fixade jag iordning redan kvällen innan och när det var 1,5timme kvar tills dom skulle komma så var det bara att ta formen och tjoff in i ugnen.
Skagenröran var busenkel och jättegod.
Och äpplepajen gjorde jag iordning innan dom kom och satte in i kylen tills det var dax att gräddas.
Jag ville att så mycket som möjligt skulle gå att förbereda eftersom jag jobbade innan dom skulle komma och det var verkligen lyckat.



Hemmagjord skagenröra med laxrosett i mini pajformar


En glad bästis med skeden i högsta hugg.

Tyvärr lyckades jag inte knäppa något kort på kycklingen, vi var för ivriga till att börja äta helt enkelt.
Jag delar med mig av receptet till er ändå, för jag vill inte att ni ska missa denna goda rätt.
Jag får ta kort vid ett senare tillfälle för det var inte sista gången jag gjorde den kan jag lova.


Fazer Nyheter!

Hej!

Idag har jag lite insider-info från Fazer eller jag vet inte om det är nåt "hemligt" direkt men jag vet att Fazer kommer släppa ut lite nyheter i vår.

Vad sägs om "Go nuts med Dumle" Dumlekolor med Cashewnötter.. Muuums, hur gott låter inte det?

Sen kommer dom börja sälja styckbitar av Geisha, Dumle, Karl Fazer och Karl Fazer mint. Det kommer se ut som snickerbitarna ungefär i storlek, perfa ju!

Sen vart de nån nyhet med Karl Fazer med nån krämig fyllning med, men det har jag helt glömt bort vad det var för smak.

Gott va? :)


Denna otroligt söta tröja fick lilla Julia utav oss i julklapp, sött or what?


Antikrundan del 2

När jag var i farfars lägenhet så fick jag syn på min farmors gamla skolköksbok.
Detta är ju helt underbart att se.
Inne i boken var det små anteckningar farmor gjort, små rivna sidor ur ett anteckningsblock med egna recept nedskrivna med blyerts och små teckningar.
Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tittar på detta.





Antikrundan nästa?

Hej!
Idag är det 1 februari, äntligen, januari har gått jättelångsamt och nu är vi en månad närmare våren.

Förra helgen var jag i min farfars lägenhet och fick se dessa småbrödsformarna, jag tog med dessa hem för jag tyckte dom var så söta.
Prislapparna satt fortfarande kvar som ni ser på bilden här nedanför och ser ni att det står SILUETT på dom?!
Hur häftigt är inte det! Siluett är världens bästa företag som sponsrar mig med tårtbrickor.
Jag mailade till Siluett och skickade med dessa bilder.
Det visar sig att dessa är minst 37 år gamla kakformar!!
Jag har beslutat mig för att skänka dessa till Siluett så dom kan ha dessa i deras historiearkiv.

Kramis!



RSS 2.0